Pneumo.se

Så vaccinerar du dig mot pneumokocker

Här har vi samlat information som är bra att känna till innan du vaccinerar dig mot pneumokocker.

Tveka inte att kontakta din läkare eller vaccinationscentral om du har några frågor eller funderingar angående pneumokockvaccination.

Vaccinera dig mot pneumokocker

Vaccination mot pneumokocker kan ske både via en vårdcentral eller genom privat vaccination på en vaccinationsmottagning. Kontakta din läkare eller 1177 för att få rådgivning om pneumokockvaccination.

En sjuksköterska eller läkare ger dig vaccinet med en spruta i en muskel på överarmens utsida. Din kropp producerar därefter bland annat antikroppar som är en del av immunförsvarets sätt att bekämpa infektioner.

Du kan vaccinera dig mot Covid-19, alternativt mot säsongsinfluensan, samtidigt som du vaccinerar dig mot pneumokocker.

Sedan 2022 ingår pneumokockvaccination i ett nationellt särskilt vaccinationsprogram. Enligt vaccinationsprogrammet får personer, det år de fyller 75 samt personer som tillhör medicinska riskgrupper, vaccinera sig mot pneumokocker kostnadsfritt. Många regioner har beslutat att erbjuda kostnadsfri vaccination till ytterligare riskgrupper, t.ex. alla över 65 år. Läs mer om vad som gäller i din region här.

  • Du som har fått en allvarlig reaktion vid en tidigare vaccinering ska inte vaccinera dig utan att först ha kontaktat en läkare
  • Du som har en svår allergi mot en vaccinkomponent ska inte heller vaccineras 
  • Vid akut sjukdom med hög feber bör vaccination skjutas upp

Fråga din läkare om vaccination är rätt för dig.